Dlaczego my ?

Lider na rynku
od ponad 20 lat

Szybka dostawa

Autoryzowany serwis

Kompleksowe doradztwo

Atrakcyjne ceny

Jak obsługiwać piec konwekcyjny? Czym cechuje się to urządzenie?

Jak obsługiwać piec konwekcyjny? Czym cechuje się to urządzenie?

Blog 0 Comments

Wysokiej jakości piec konwekcyjny to w wielu restauracjach podstawa. Pozwala na przygotowywanie wielu różnych posiłków. Dodatkowo profesjonalny sprzęt gastronomiczny oferuje wiele ciekawych funkcji. Można w nim nie tylko upiec produkty spożywcze, ale i skorzystać z innych metod gotowania. Jak działa i jak obsługiwać piec konwekcyjny?

Jak działa piec konwekcyjny?

W piecach konwekcyjnych wykorzystuje się zjawisko konwekcji. Polega ono na wprowadzeniu ciepłego powietrza w roku. Trafia ono do środka dzięki specjalnym wentylatorom. Tam jest podgrzewane i wprawiane w ruch poziomy. Powietrza jest także z pieca wyprowadzane. Przechodzi wtedy przez specjalne filtry, które oczyszczają je z cząsteczek zapachowych. Ma to sporo zalet.

Za sprawą konwencji w urządzeniu panuje taka sama temperatura. Potrawy pieką się szybko i równomiernie. Można w ten sposób jednocześnie przygotować wiele porcji lub w tym samym czasie piec różne potrawy. Ich smaki i zapachy nie mieszają się między sobą. 

Trochę inaczej działają piece konwekcyjno-parowe. Do pieczenia dodatkowo wykorzystują one parę wodną. Dlatego potrawy zachowują swoją naturalną wilgoć, którą w klasycznym piecu tracą z uwagi na suche, gorące powietrze. 

Jakie zalety ma piec konwekcyjny?

Przede wszystkim dobry piec konwekcyjny znacznie skraca czas pieczenia potraw. Można je przyrządzić o wiele szybciej, co przyspiesza wydawanie zamówień i w dużej mierze ułatwia pracę w restauracji. Krótszy czas pieczenia oznacza także mniejsze rachunki za prąd. Produkty spożywcze w takim piecu pieką się równocześnie. Nie trzeba ich przewracać itd. W tym czasie można zająć się czymś innym. Nie trzeba nieustannie kontrolować procesu pieczenia. 

Szczególnie dużą popularnością na rynku cieszą się piece konwekcyjno-parowe. Przygotowywane w nich potrawy mają doskonały smak. Nie ulegają bowiem wysuszeniu, bo do środka urządzenia trafia wilgotne powietrze. Dania są soczyste, wręcz rozpływają się w ustach, a dodatkowo zachowują dużo witamin. Taki sprzęt pozwala nie tylko na tradycyjne pieczenie, ale i gotowanie na parze. 

Jak obsługiwać piec konwekcyjny?

Piec konwekcyjny doskonale sprawdza się w przypadku każdego rodzaju gastronomii. Może pomieścić kilka blach aluminiowych - w zależności od wybranego modelu. Większość urządzeń tego typu wykonana jest ze stali nierdzewnej i wyposażone w szklane drzwiczki. Mają one elektroniczny lub elektromechaniczny panel sterowania. Regulacja termostatu waha się od 50 do 300 stopni Celsjusza. Bardzo ważny elementem jest timer chroniący przed ewentualnym przypaleniem potraw.

Klasyczny piec konwekcyjny nagrzewa się błyskawicznie. Zazwyczaj zajmuje mu około 5-6 minut, aby osiągnąć temperaturę 150 stopni Celsjusza. Co ciekawe, urządzenia te często można regulować pod kątem temperatury z dokładnością do 1 stopnia Celsjusza. 

Jak należy obsługiwać piec konwekcyjny? Poszczególne modele urządzeń mogą mieć różne właściwości. Trzeba więc sprawdzić, czy dany sprzęt oferuje np. funkcję nawilżania lub termoobiegu. Termoobieg pozwala na uniknięcie przypalenia się spodu ciasta w chwili, gdy jego góra jest surowa. Z kolei nawilżenie umożliwia produkcję bardzo wymagających wypieków. Czasem przydaje się również funkcja osuszania komory. 

Gdzie sprawdzi się piec konwekcyjny?

W zasadzie piec konwekcyjny sprawdzi się świetnie w każdej restauracji. To urządzenie, w którym można przyrządzać potrawy na wiele różnych sposobów. Pieczenie czy gotowanie na parze to jedynie początek. Piece konwekcyjne często pozwalają także na grillowanie, blanszowanie, wędzenie itd. Trudno więc dziwić się temu, że na rynku gastronomicznym cieszą się bardzo dużą popularnością. 

Niewielkie rozmiarowo piece konwekcyjne czasem spotkać można nawet w prywatnych kuchniach osób, które kochają gotować. To sprzęt, który znacznie zwiększa możliwości i pozwala na szybsze przygotowywanie różnego typu potraw.

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*