Napisz do nas:
0,00 zł
Dlaczego my ?
Lider na rynku
od ponad 20 lat
Szybka dostawa
Autoryzowany serwis
Kompleksowe doradztwo
Atrakcyjne ceny
Piece konwekcyjno-parowe
Piec konwekcyjny czy piec konwekcyjno-parowy?
Piec konwekcyjno-parowy to piec posiadający podstawową funkcję pieczenia, które uzupełnione zostały dodatkowo o funkcję naparowywania. Jest to zatem wielofunkcyjny piec z możliwością gotowania, pieczenia, blanszowania, obróbką termiczno-parową, a także bardzo zdrowego gotowania i pieczenia w niskiej temperaturze.
Piece konwekcyjno-parowe Unox, Primax, Hendi – doskonała jakość oferowana przez renomowanych producentów
W naszej ofercie znajdziesz piece od największych światowych producentów, które dla Twojej wygody podzieliliśmy na podkategorię. Znajdziesz u nas zatem piece elektryczne i gazowe: Rational, Primax, Unox, Hendi, Kromet.
Zarówno piec konwekcyjny, jak i piec konwekcyjno-parowy to piec wykonany z najwyższej jakości materiałów, wśród których prym wiedzie stal nierdzewna, idealna w przypadku produktów, które mają częsty kontakt z tłuszczem. Piece te stanowią idealny zamiennik tradycyjnych gazowych bądź elektrycznych pieców. Są bardziej wszechstronne. Posiadają dodatkowe funkcje, o których nie ma mowy w przypadku tradycyjnych piekarników. Dodatkowo znaleźć możesz u nas także wytrzymałe i mocne podstawy pod piec.
Piec konwekcyjno-parowy – klucz do sukcesu w nowoczesnej gastronomii
Branża gastronomiczna nieustannie się rozwija, a rosnąca konkurencyjność wymaga od restauratorów inwestowania w innowacyjne rozwiązania, które podnoszą standard świadczonych usług. W tym dynamicznym środowisku nie ma miejsca na pomyłki – każda potrawa musi być idealna. Jednym z kluczowych elementów, które pozwalają na osiągnięcie tak wysokiej jakości, są piece konwekcyjno-parowe.
Dzięki zaawansowanym funkcjom urządzenia te umożliwiają pieczenie i gotowanie bez ryzyka przypalenia potraw. To zdecydowanie usprawnia pracę kuchni, a zarazem umożliwia szybkie i wygodne przygotowanie wielu porcji. Co istotne, znajdujący się w prezentowanej ofercie piec konwekcyjno-parowy zachowuje smak i jakość dań, oferując przy tym szerokie możliwości kulinarne – od pieczenia poprzez smażenie i grillowanie aż po gotowanie na parze. Zaletą tych urządzeń jest także krótki czas obróbki termicznej i mniejsze zużycie prądu. Piece konwekcyjne pozwalają zatem na redukcję kosztów ponoszonych przez lokal gastronomiczny. Sprawdź dostępną ofertę i wypróbuj nowoczesne rozwiązania, które oferujemy.
Jak działają piece konwekcyjno-parowe?
Zgodnie z nazwą piece konwekcyjno-parowe łączą w sobie technologię konwekcji oraz obróbkę cieplną za pomocą pary wodnej. Jak zatem dokładnie działa ten zaawansowany sprzęt kuchenny? Zacznijmy od tego, czym jest konwekcja i jak wpływa na proces gotowania.
Otóż jest to proces przekazywania ciepła związany z ruchem materii. Tym samym w komorze, w której znajduje się posiłek, dochodzi do cyrkulacji gorącego powietrza. Poprzez wentylatory wprawione zostaje ono w ruch poziomy, w następstwie czego przemieszcza się w stronę filtrów, które oczyszczają je z drobinek tłuszczu. Dzięki temu uniemożliwione zostaje przenikanie zapachów pomiędzy potrawami. Rozwiązanie to pozwala także na zachowanie równomiernej temperatury w całej komorze roboczej.
Piece konwekcyjno-parowe są wyposażone dodatkowo w funkcję pary wodnej. Dlaczego jest ona aż tak ważna? Jej wtłoczenie nie tylko przyspiesza gotowanie, ale również pozwala na zachowanie wilgotności i soczystości potraw. Inwestując w piec konwekcyjno-parowy, zyskasz zatem doskonałe warunki do sporządzania różnych dań. Jakie potrawy najchętniej byś przygotował?
Piece konwekcyjno-parowe – jak wpływają na obróbkę cieplną?
Piece konwekcyjno-parowe znacząco zwiększają szybkość przygotowywania posiłków. Dzięki równomiernej obróbce termicznej i zastosowaniu pary wodnej pieczenie i gotowanie realizowane jest w sposób zapobiegający utracie wilgotności.
Dlaczego jest to zdrowsze niż tradycyjne metody?
Wykorzystanie pieców konwekcyjno-parowych pozwala smażyć i piec nawet z 95% mniejszą ilością tłuszczu w porównaniu z tradycyjnymi piekarnikami. Dzięki temu dania są zdrowsze, zachowując więcej witamin i minerałów.
Jakie korzyści niesie to dla kucharzy?
Piece te nie tylko gwarantują wysoką jakość potraw, ale także oszczędzają pracę kucharzy. Brak potrzeby obracania dania pozwala skupić się na innych aspektach gotowania. Czy taki piec mógłby zatem usprawnić pracę w Twojej kuchni?
Piec konwekcyjny gastronomiczny – urządzenie dla skutecznego wsparcia procesu pieczenia
Piec konwekcyjny gastronomiczny to zaawansowany sprzęt, który może zapewnić Ci skuteczne wsparcie procesu pieczenia. Te nowoczesne urządzenia nie tylko umożliwiają stosowanie różnorodnych technik kulinarnych. Wyposażone zostały także w szereg funkcji, które pozwalają gotować potrawy bez konieczności nieustannej kontroli.
W naszej ofercie znajdziesz m.in. produkty zawierające panel dotykowy. Element ten zapewnia precyzyjne sterowanie procesem gotowania, poprzez ustawienie odpowiednich parametrów. Tego typu piec konwekcyjno-parowy nie wymaga nadzoru, gdyż jego działanie jest automatyczne. Jednocześnie pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności w komorze pieca, aby zapewnić optymalne wyniki gotowania. Dzięki temu są to modele, które sprawdzą się nawet w przypadku delikatnych procesów kulinarnych np. kiedy chcesz gotować na parze.
Dlaczego warto inwestować w zaawansowane piece gastronomiczne?
Inwestowanie w zaawansowane piece gastronomiczne przynosi wiele korzyści, które mogą znacząco poprawić funkcjonowanie każdej kuchni. Oto kilka kluczowych powodów:
-
wysoka wydajność – przekłada się na szybsze przygotowanie potraw i większą efektywność pracy kucharzy;
-
skuteczne usuwanie zapachów – piece konwekcyjne skutecznie usuwają zapachy z wnętrza oraz zapobiegają ich wydostawaniu się na zewnątrz. Dzięki temu potrawy zachowują swoje naturalne aromaty, a kuchnia pozostaje świeża;
-
gwarancja smaku i estetyki dań – piec konwekcyjno-parowy zapewnia idealne warunki do pieczenia i gotowania, co gwarantuje nie tylko doskonały smak, ale także estetyczny wygląd potraw;
-
szeroka oferta – na rynku dostępne są piece gastronomiczne spełniające potrzeby każdej kuchni, niezależnie od jej wielkości czy też specjalizacji. Świadczyć o tym może, chociażby kompatybilność z pojemnikami o wielkości gn 1/1, gn 2/3 itd.;
-
energooszczędność – nowoczesne piece konwekcyjno-parowe wyposażone w zasilanie elektryczne odznaczające się niskim poborem prądu. Przekłada się to na niższe koszty eksploatacji.
Inwestycja w zaawansowane piece gastronomiczne to krok w stronę zwiększenia efektywności, jakości i oszczędności w każdej profesjonalnej kuchni. Jakie korzyści dostrzegasz dla swojej gastronomii?
Zakup pieca konwekcyjno-parowego – kluczowe czynniki, które musisz rozważyć
Odpowiednie urządzenie może pozytywnie wpłynąć na efektywność i jakość pracy w kuchni. Poznaj więc kluczowe czynniki, które warto rozważyć, zanim kupisz piec konwekcyjno-parowy:
-
możliwości finansowe – ile jesteś w stanie przeznaczyć na zakup pieca konwekcyjno-parowego? Definiując budżet, łatwiej będzie Ci wyodrębnić modele spełniające Twoje oczekiwania;
-
rodzaj zasilania – piece konwekcyjno-parowe mogą być wyposażone w zasilanie elektryczne bądź gazowe. Istotnym kryterium wyboru są dostępne instalacje;
-
jakość materiałów – w naszej ofercie znajdziesz najwyższej jakości piece konwekcyjno-parowe Unox, Hendi czy też Primax. Wykonane są one z wysokiej jakości materiału takiego jak np. stal nierdzewna, co sprawia, że są trwałe, wytrzymałe i bezpieczne w użytkowaniu;
-
wielkość pieca – należy dopasować ją do potrzeb lokalu. W kategorii znajdziesz piec konwekcyjno-parowy w różnych rozmiarach;
-
pojemność – określa się ją poprzez symbol gn 1/1, czy też gn 2/3. Wartość ta określa, ile pojemników Gastro Norm pomieści dany piec konwekcyjny;
-
zakres funkcjonalności – przeglądaj modele, które oferują różnorodne tryby gotowania, takie jak pieczenie, gotowanie parowe, grillowanie czy smażenie, aby sprostać różnorodnym wymaganiom kulinarnym;
-
sterowanie – czy ma być ono manualne, czy elektroniczne? Decyzja ta wpłynie na wygodę użytkowania pieca konwekcyjno-parowego;
-
zakres temperatury pieca – dostosuj go do Twoich potrzeb kulinarnych;
-
stopień zaawansowania urządzenia – czy ma to być sprzęt obfitujący w nowoczesne technologie, czy też urządzenie proste w obsłudze?
Dokładne rozważenie powyższych aspektów pozwoli Ci wybrać piec, który najlepiej odzwierciedla Twoje potrzeby.
Zasilanie elektryczne czy gazowe – jakie piece konwekcyjne zastosować
Piec konwekcyjno-parowy zawierający zasilanie elektryczne czy może piece gazowe – które piece konwekcyjne okażą się lepszym wyborem?
Tak naprawdę każde urządzenie ma swoje wady i zalety. Piece gazowe wymagają dostępu do instalacji gazowej i regularnych przeglądów. Szybko reagują jednak na zmianę ustawień i zapewniają lepszą wilgotność. Są jednak droższe w zakupie, a ich kalibracja jest dość trudna.
Z tego względu w wielu sytuacjach niezastąpione okażą się piece elektryczne. Ich instalacja jest naprawdę prosta, gdyż wymagają jedynie dostępu do energii elektrycznej. Ofiarują przy tym precyzyjną kontrolę temperatury, co pozwala przygotowywać nawet bardzo delikatne potrawy. W naszej ofercie piece konwekcyjno-parowe zawierają zasilanie elektryczne 230 i 400 V, co pozwala na adaptację pieca do warunków panujących w kuchni.
Jaki piec konwekcyjny do małej gastronomii?
Piece konwekcyjne sprawdzają się w różnych obszarach gastronomii. Tym samym nasza oferta została skomponowana z uwzględnieniem tych potrzeb. W rezultacie znajdziesz u nasz piece konwekcyjno-parowe o różnorodnych parametrach i funkcjach. Na co w szczególności zwrócić uwagę w przypadku małej gastronomii?
Jest to przede wszystkim pojemność pieca. Właściciele małych i średnich biznesów zazwyczaj wybierają mniejsze urządzenia, których obsługa jest naprawdę prosta, a wydajność wystarczająca dla profesjonalnych zastosowań. Dzięki temu można dostarczać wysokiej jakości dania nawet na ograniczonej przestrzeni. Popularnym wyborem są zwłaszcza piece o pojemności około 6 x gn 1/1 lub 10x gn 1/1.
Automatyczny system myjący – łatwy w utrzymaniu czystości piec konwekcyjno-parowy
Automatyczny system myjący w piecach konwekcyjno-parowych upraszcza utrzymanie czystości i zapewnia wysokie standardy higieny. Oto kluczowe korzyści:
-
Bezproblemowe czyszczenie – system automatycznie czyści wnętrze pieca, eliminując potrzebę ręcznego szorowania i oszczędzając czas;
-
Wysokie standardy higieny – regularne i dokładne mycie zapewnia utrzymanie odpowiednich standardów higienicznych. Jest to kluczowe dla bezpieczeństwa żywności;
-
Efektywność – automatyczne mycie skutecznie usuwa tłuszcz i resztki jedzenia, poprawiając efektywność pieca i przyspieszając jego przygotowanie do użycia;
-
Oszczędność czasu – personel może skoncentrować się na innych zadaniach, zamiast tracić czas na ręczne czyszczenie.
Piece konwencyjne wyposażone w automatyczny system myjący to zatem wygodne i efektywne rozwiązanie, które ułatwia utrzymanie pieca w czystości.
Piece konwekcyjno-parowe dostosowane do różnorodnych potrzeb kuchni profesjonalnej
Nasze piece konwekcyjno-parowe oferują szeroki zakres funkcji i programów gotowania. Dzięki temu są idealnie dopasowane do potrzeb profesjonalnych kuchni. Na jakie cechy warto w szczególności postawić? Jest to m.in.:
-
gotowanie w niskiej temperaturze;
-
zabezpieczenie przed przegrzaniem,
-
automatyczny system myjący,
-
możliwość zaprogramowania urządzenia.
Znacząco przyspieszy to pracę, wpływając również na jej efektywność.
Wyposaż swój piec konwekcyjno-parowy w dodatkowe akcesoria
W naszym sklepie wyposażysz swój lokal nie tylko w piec konwekcyjno-parowy. Mamy także szereg dodatków i akcesoriów, które jeszcze bardziej zwiększą funkcjonalność tego urządzenia. Wśród nich znalazły się np. blachy do pieca, pojemniki aluminiowe, łopatka do pieca, ruszt umożliwiający grillowanie, blacha do smażenia i wiele więcej. Są także wózki, podstawy pod piece konwekcyjne, okap z kondenserem pary, zestaw instalacyjny do podłączenia pieca, czy też zestaw do piętrowania pieców. Sprawdź, co przygotowaliśmy i skompletuj pełne wyposażenie.
Elektryczne piece RATIONAL iClassic Pro to rewolucyjne urządzenia do przygotowywania posiłków, które rozpoznają, wyczuwają i zapamiętują przygotowywane w nich posiłki. Stworzone w niemieckiej firmie Rational charakteryzują się użyciem najnowocześniejszych technologii, które wpływają nie tylko na jakość urządzeń, ale przede wszystkim na komfort ich użytkowania.
Nowy standard w gastronomii dzięki Rational iClassicPro
Pieczenie, smażenie, grillowanie, gotowanie na parze, frytowanie, gotowania w niskiej temperaturze - wszystko to możesz wykonywać jeszcze prościej, sprytniej oraz efektywniej.
Piece konwekcyjno parowe UNOX
Piec konwekcyjno-parowy, to piec konwekcyjny, ale posiadający dodatkowo funkcję naparowywania komory. Piece konwekcyjno-parowe podobnie jak piece konwekcyjne umożliwiają gotowanie, pieczenie blanszowanie, obróbkę termiczno-parową oraz gotowanie i pieczenie w niskich temperaturach.
- sterowanie manualne
- specjalnie zaprojektowany wentylator i komora pieca w celu optymalizacji przepływu powietrza
- wytrzymałe zawiasy
- maksymalna temperatura: 260°C