Napisz do nas:
0,00 zł
Dlaczego my ?
Lider na rynku
od ponad 20 lat
Szybka dostawa
Autoryzowany serwis
Kompleksowe doradztwo
Atrakcyjne ceny
Filtry do wody
Profesjonalne filtry wody dla gastronomii – poprawa jakości wody i realna ochrona sprzętu przed kamieniem
Jakość wody w kranie to dla gastronomii fundament, ale niestety często daleki od ideału – od nieprzyjemnego posmaku po cichego niszczyciela sprzętu, czyli kamień. Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny, to na pewno doskonale wiesz, że każdy z tych aspektów ma realny wpływ na Twój biznes. Na szczęście istnieje skuteczne rozwiązanie, które pozwala zapanować nad wodą i jej parametrami. W Gastromix zgromadziliśmy dla Ciebie cały arsenał profesjonalnych systemów filtracji. Nie tylko oczyszczą wodę, ale staną się tarczą ochronną dla Twojego sprzętu i gwarancją doskonałego smaku serwowanych dań i napojów.
System filtracji wody dla gastronomii – nie pozwól, aby twarda woda zrujnowała kondycję Twoich urządzeń
Twardość wody to problem, który realnie wpływa na stan sprzętu gastronomicznego. W końcu woda wodociągowa codziennie wykorzystywana jest m.in. w zmywarkach gastronomicznych, ekspresach ciśnieniowych, kostkarkach czy piecach konwekcyjno-parowych. Każdego dnia w urządzeniach osadza się więc uporczywy kamień, który całkiem szybko może doprowadzić do kosztownych awarii. Zakup filtra może Cię przed nimi uchronić. Dobry system filtracji wody usuwa bowiem tzw. twardość węglanową, czyli pozbywa się z wody odpowiedzialnych za powstawanie kamienia związków wapnia i magnezu. To najskuteczniejszy sposób na to, aby zabezpieczyć sprzęt przed cichym zabójcą, który powoli, ale systematycznie rujnuje jego kondycję.
Filtry kuchenne gastronomiczne – zapanuj nad jakością wody u źródła
Inwestycja w profesjonalną filtrację to nie wydatek, a krok ku wymiernym korzyściom, które poczujesz i zobaczysz niemal od razu. Od idealnie klarownych napojów po niezawodną pracę sprzętu – zyskujesz m.in.:
-
lepszy smak i zapach wody pitnej,
-
pełnię aromatu kawy i herbaty,
-
krystalicznie czyste kostki lodu,
-
zmywanie bez smug i zacieków,
-
cichą i wydajną pracę urządzeń,
-
niższe koszty serwisowania,
-
mniejsze ryzyko awarii.
Profesjonalne filtry gastronomiczne do wody Gastromix – rodzaje i działanie
W gastronomii stosowane są różne filtry do wody, a każdy ma nieco inne właściwości i zasadę działania. W naszej ofercie znajdziesz np. zmiękczacze do wody (tzw. filtry jonowymienne), filtry wielofunkcyjne (np. z wkładami węglowymi), a także zaawansowane filtry odwróconej osmozy. Czym się od siebie różnią? Wyjaśniamy poniżej.
Zmiękczacze do wody, czyli podstawowe systemy do walki z kamieniem
Zmiękczające filtry jonowymienne to pierwsza linia obrony przed kamieniem. Jeśli Twoim głównym celem jest ochrona sprzętu przed niszczycielskim osadem, te systemy są skutecznym i często ekonomicznym wyborem. Pamiętaj jednak, że ich specjalizacja to walka z twardością – smak i zapach wody pozostaną bez zmian. Stosowana w filtrach żywica będzie natomiast wymagać okresowej regeneracji solą.
Wielofunkcyjne filtry do wody – redukcja kamienia + poprawa smaku i zapachu wody pitnej
Zanieczyszczenia obecne w wodzie z kranu wpływają nie tylko na jej twardość, ale i smak czy zapach. Jeśli chcesz poprawić wszystkie te parametry, postaw na filtry do wody wielofunkcyjne. Tego rodzaju systemy nie tylko chronią urządzenia AGD przed kamieniem, ale też usuwają z wody inne zanieczyszczenia, m.in. związki chloru i metale ciężkie. To więc doskonały sposób na uzyskanie bezpiecznej wody o dobrym smaku i zapachu.
Wielofunkcyjne filtry do wody pitnej polecane są przede wszystkim do takich urządzeń jak ekspresy do kawy, automaty z napojami czy kostkarki. Decydując się na tę opcję, pamiętaj jednak o wymianie wkładów.
Profesjonalne filtry odwróconej osmozy – sposób na idealnie czystą wodę dla wymagających
Zależy Ci na tym, aby stosować w urządzeniach idealnie czystą wodę? Taki standard możesz uzyskać poprzez przeznaczone do wody filtry odwróconej osmozy. Zapewniają najwyższy poziom oczyszczania i uzdatniania wody – redukują zanieczyszczenia o nawet 95%! Tego rodzaju filtry do wody w pierwszym etapie usuwają zanieczyszczenia mechaniczne, jak piasek i rdza, a także chlor. Następnie specjalna membrana zatrzymuje metale ciężkie, pierwiastki rakotwórcze, pierwiastki radioaktywne oraz zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne.
Jeśli chodzi o poziom filtracji wody, to filtry odwróconej osmozy zapewniają standard najbardziej zbliżony do wody butelkowanej. Znajdują szerokie zastosowanie w kuchniach premium i laboratoriach gastronomicznych. Świetnie sprawdzą się też do różnego rodzaju urządzeń, w tym kostkarek czy ekspresów do kawy.
Filtry wody dla gastronomii – akcesoria, które mogą Ci się przydać
Pamiętaj, że aby filtry wody dobrze spełniały swoją funkcję, wymagają odpowiedniej konserwacji. W zależności od tego, jaki system wybierzesz, może polegać ona np. na wymianie wkładów, regeneracji solą itp. Aby ułatwić Ci serwisowanie urządzeń, w naszej ofercie przygotowaliśmy wszystkie akcesoria, których potrzebujesz, aby utrzymać swoje filtry w szczytowej formie. To m.in. różnego rodzaju wkłady filtrujące, testery twardości, żywice czy tabletki solne. Poza tym mamy też np. mierniki przepływu wody, które wskazują obecny przepływ i ilość wody do wymiany wkładu.
Renomowani producenci jako gwarancja najlepszej jakości wody filtrowanej
W Gastromix mamy świadomość tego, że woda i jej jakość są w gastronomii kluczowe. Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzone filtry do wody od znanych i cenionych na rynku producentów. Oferujemy m.in. systemy BRITA Purity, filtry i zmiękczacze HENDI, systemy filtracji Stalgast, filtry FineDine, czy też szeroki wybór produktów RED-FOX. To rozwiązania, którym możesz zaufać.
Filtry do wody dla gastronomii – jakie wybrać?
Zastanawiasz się, jakie filtry wody będą najlepsze do Twojego lokalu? Dużo zależy w tym przypadku od Twoich oczekiwań, a także standardu wody, jaki chcesz uzyskać. Aby wybrać odpowiednie dla siebie rozwiązanie, odpowiedz sobie na następujące pytania:
-
Do czego ma służyć filtr? Czy ma jedynie chronić sprzęt przed kamieniem? W takim razie wystarczające mogą okazać się tzw. zmiękczacze. A może powinien też poprawiać smak i zapach wody? Jeśli tak, postaw na filtr wielofunkcyjny lub odwróconej osmozy.
-
Do jakich urządzeń chcesz wykorzystywać wodę filtrowaną? Szukasz filtra wody do zmywarki, a może do ekspresu? W pierwszym przypadku sprawdzą się nawet systemy podstawowe, czyli te zmiękczające. W drugim lepiej jednak postawić na coś bardziej zaawansowanego, co poprawi smak, zapach i bezpieczeństwo wody.
-
Jaka jakość wody filtrowanej jest Ci potrzebna? Zmiękczacze są w stanie zapewnić Ci wodę techniczną o dobrych parametrach do ochrony sprzętu przed kamieniem. Do wody pitnej będzie potrzebny bardziej zaawansowany filtr węglowy lub odwróconej osmozy.
-
Jakie masz możliwości względem montażu? Poszczególne filtry wody mogą mieć różne rozmiary. Montuje się je też nieco inaczej.
-
Jakiego serwisu wymaga wybrany filtr? Przekłada się to na konserwację, jej częstotliwość i koszty.
-
Jaki masz budżet? Podstawowe filtry typu zmiękczacze są tańsze, ale mają też mniej możliwości. Filtry wielofunkcyjne i odwróconej osmozy są droższe, ale zapewniają lepsze parametry wody.
-
Jaka wydajność Cię interesuje? Producenci filtrów zwykle podają ją w litrach.
Wybór idealnego systemu filtracji może wydawać się skomplikowany, ale wcale nie musi taki być. Nasi eksperci znają specyfikę gastronomii od podszewki i chętnie pomogą Ci dobrać rozwiązanie skrojone na miarę Twoich potrzeb i urządzeń. Odezwij się do nas i porozmawiajmy o tym, jak czysta woda może pracować na Twój sukces!