Dlaczego my ?

Lider na rynku
od ponad 20 lat

Szybka dostawa

Autoryzowany serwis

Kompleksowe doradztwo

Atrakcyjne ceny

Jaki taboret gastronomiczny wybrać do swojego lokalu?

Jaki taboret gastronomiczny wybrać do swojego lokalu?

Blog 0 Comments

W każdym dużym lokalu gastronomicznym musi się znaleźć urządzenie pozwalające na podgrzewanie większej ilości posiłków. Z pomocą przychodzi w tym przypadku taboret gastronomiczny. Co to za za sprzęt i do czego właściwie służy? Jakie rodzaje taboretów gastronomicznych można wyróżnić? Jaki model wybrać?

Taboret elektryczny gastronomiczny - czym się charakteryzuje?

Taboret elektryczny gastronomiczny to sprzęt prosty i komfortowy w obsłudze. Zazwyczaj oferuje kilkustopniową regulację mocy. Nie ma więc ryzyka, że przyprawy zostaną przypalone, a naczynia zniszczone. Takie nowoczesne płyty grzewcze świetnie sprawdzają się w lokalach gastronomicznych różnej wielkości. Najważniejsze jest to, aby zapewnić im odpowiednią moc przyłączeniową. Taborety elektryczne zazwyczaj mają stelaże wykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej. 

Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny, czyli taboret gazowy

Taborety gazowe doskonale sprawdzają się przede wszystkim w przypadku imprez plenerowych. Można ich bowiem używać na świeżym powietrzu. Takie urządzenie wystarczy podłączyć do butli gazowej. To rozwiązanie praktyczne i opłacalne z ekonomicznego punktu widzenia. Atestowane taborety gazowe można bez obaw wykorzystywać w profesjonalnej gastronomii. Mają one np. żeliwne ramy. Ważą kilkadziesiąt kilogramów, co zapewnia im odpowiednią stabilność.

Kiedy warto zdecydować się na taboret indukcyjny?

Coraz większą popularność zdobywa technologia indukcyjna oparta na zjawisku indukcji elektromagnetycznej. Ciepło jest w tym przypadku przekazywane ze źródła do naczynia. Przekłada się to w pozytywny sposób na wydajność urządzenia. Okazuje się, że aż 90% pobieranej energii cieplnej zamienia się w ciepło. Taborety indukcyjne są przy okazji bezpieczniejsze w użytkowaniu niż taborety elektryczne, bo nie nagrzewają się w całości. Taborety indukcyjne nie należą do najtańszych urządzeń gastronomicznych, ale mają za to całkiem sporo innych zalet. Trudno dziwić się temu, że spotkać je można w coraz większej liczbie profesjonalnych kuchni. Przede wszystkim pozwalają na obniżenie sumarycznego kosztu przygotowywania potraw. 

Na jaki taboret gastronomiczny się zdecydować?

Jest kilka istotnych elementów, które warto wziąć pod uwagę przy zakupie taboretu gastronomicznego. Podstawowe znaczenie ma na pewno ilość palników, która jest potrzebna. W standardowych modelach stosuje się jeden lub dwa palniki, ale są taborety bardziej rozbudowane pod tym względem. 

Jeśli mowa o taboretach gazowych, to istotny jest rodzaj zasilania. Do wyboru są urządzenia zasilane jedynie gazem ziemnym i takie, które można podłączyć do butli gazowej. Druga opcja jest idealna podczas gotowania w plenerze. Z oczywistych względów nie można wtedy podłączyć taboretu do bezpośredniego przyłącza gazu. Warto też sprawdzić, czy dany sprzęt ma atest pozwalający na stosowanie go w pomieszczeniach zamkniętych. 

Dobrze jest zapoznać się z możliwością serwisowania urządzenia. Nie da się ukryć, że z czasem każdy sprzęt gastronomiczny potrzebuje przeglądu lub naprawy. Wiele osób preferuje więc sprzedawców, którzy od razu oferują pomoc w tym zakresie. Jest to niewątpliwie rozwiązanie bardzo wygodne. 

Warto też mieć na uwadze pewne aspekty dodatkowe. Na przykład w przypadku taboretów gazowych przydatne są takie elementy jak iskrownik piezoelektryczny i termopara. Wtedy w razie przypadkowego zalania palnika, odpływ gazu jest w automatyczny sposób odcinany. 

Każdy rodzaj taboretów gastronomicznych ma swoje wady i zalety. Dużą popularnością cieszą się przede wszystkim taborety gazowe, bo są proste w obsłudze i wydajne. Niektóre modele sprawdzają się nawet w plenerze. Są jednak i taborety elektryczne czy indukcyjne. Warto zwrócić szczególną uwagę na te ostatnie. Pozwalają bowiem na znaczne obniżenie kosztu przygotowywania potraw. Ich wadą jest jednak wciąż dość wysoka cena i podatność na uszkodzenia.

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*