Dlaczego my ?

Lider na rynku
od ponad 20 lat

Szybka dostawa

Autoryzowany serwis

Kompleksowe doradztwo

Atrakcyjne ceny

Jak wybrać piec do pizzy

Jak wybrać piec do pizzy

Blog 0 Comments

Chrupiące ciasto, piękny zapach i smak, który potrafi uzależnić. Pizza to ulubione danie kuchni włoskiej i danie, które zawsze cieszy się w lokalach dużą popularnością. Restauracje i pizzerie nie mają jednak łatwego zadania. Żeby się wyróżnić, muszą opracować nie tylko znakomitą recepturę włoskiego specjału, ale i wybrać o odpowiedni piec do pizzy. Dzisiaj podpowiemy, jakie urządzenie wybrać, żeby uzyskać jak najlepsze efekty.

Producenci oferują wiele rodzajów urządzeń do przyrządzania pizzy w lokalach gastronomicznych. Właściciele restauracji mogą wybierać spośród modeli gazowych, elektrycznych oraz opalanych drewnem. Przed zakupem konkretnego urządzania warto zastanowić się, jaki budżet możemy przeznaczyć na ten cel oraz jakie są potrzeby lokalu związane z podawaniem gościom popularnego włoskiego placka z sosem pomidorowym.

Piece opalane drewnem – kwintesencja włoskiego zapachu i smaku

Piece opalane drewnem są opcją najdroższą, ale często także najbardziej pożądaną. Choć ich zakup jest dużą inwestycją, wielu właścicieli lokali gastronomicznych nie wyobraża sobie pracować na innym sprzęcie. Piece opalane drewnem sprawią, że w restauracji będzie unosił się wspaniały zapach. Są to także urządzenia mało awaryjne i… estetyczne. Widok pieca zachęca do ucztowania i kosztowania specjałów włoskiej kuchni. Urządzenia tego typu polecane są do większych restauracji i pizzerni.

Modele gazowe – ekonomiczne i wydajne

Dobrym wyborem będzie także piec gazowy. Jest to popularne rozwiązanie, które pozwala serwować pyszną pizzę na chrupiącym spodzie. Urządzenia tego typu uchodzą za ekonomiczne i wydajne, co ma duże znaczenie dla zarządców restauracji. Są tańsze od modelu opalanych drewnem, ale droższe niż elektryczne. Zazwyczaj spotkamy je w większych lokalach serwujących potrawy.

Elektryczne piece – bogactwo funkcji i łatwa obsługa

Piec elektryczny jest najtańszy, co nie oznacza, że jest gorszy. Wypiekana w nich pizza posiada wszystkie walory smakowe, za jakie kochamy włoskie danie. Co więcej, elektryczne modele pozwalają na precyzyjną regulację temperatury, czego nie można powiedzieć o piecach opalanych drewnem lub gazowych. Posiadają często także liczne dodatkowe funkcje, które można wykorzystać w codziennej pracy kuchni. Elektryczne piece najczęściej stanowią wyposażenie mniejszych lokali gastronomicznych.

Przed zakupem konkretnego modelu warto rozważyć także wielkość urządzenia i ilość komór. Jeśli restauracja specjalizuje się w kuchni włoskiej lub jest typową pizzerią, wówczas warto zainwestować w większe urządzenie, które pozwoli na szybkie przygotowanie dużej ilości zamówień. W przypadku lokali gastronomicznych, dla których wypiek pizzy nie jest głównym daniem w menu, warto rozważyć zakup jednokomorowego modelu zajmującego mniej miejsca w kuchni.

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*