Dlaczego my ?

Lider na rynku
od ponad 20 lat

Szybka dostawa

Autoryzowany serwis

Kompleksowe doradztwo

Atrakcyjne ceny

Kotleciarka - niezbędnik w każdej kuchni

Kotleciarka - niezbędnik w każdej kuchni

Blog 0 Comments

Sekret idealnie miękkich i kruchych kotletów rozpływających się w ustach? Znamy niezawodny sposób na to, żeby mięso zawsze było soczyste, a każdy kęs utwierdzał gości restauracyjnych, że warto było zamówić to akurat danie. Kotleciarki, czyli urządzenia do przygotowywania kotletów, to niezawodny element wyposażenia każdej kuchni w lokalu gastronomicznym. W ofercie naszego sklepu internetowego znajdziecie akcesoria, dzięki którym serwowana potrawa pozostanie w pamięci gości na długo.

Jak szybciej przygotować pyszne mięso?

Kotleciarka to rodzaj sprzętu, który znajdzie zastosowanie w restauracjach, barach mlecznych, na stołówkach oraz we wszelkiego rodzaju punktach gastronomicznych, a także sklepach mięsnych. Maszyny do rozdrabniania i spulchniania mięsa usprawniają pracę zespołu i umożliwiają szybsze wydawanie potraw na salę. Proste w obsłudze urządzenia to wielkie udogodnienie dla branży gastronomicznej, o czym przekonało się już wielu klientów naszego sklepu internetowego. Szacuje się, że czas przygotowania mięsa skraca się kilkukrotnie w stosunku do czasu, jaki poświęcilibyśmy na tradycyjne rozbijanie kotleta tłuczkiem. Ponacinany produkt lepiej się także marynuje, dzięki czemu smak dania może być jeszcze lepszy, głębszy i bardziej wyrazisty.

Kotleciarki – idealne do wieprzowiny i wołowiny

Kolejną ważną zaletą korzystania z kotleciarek jest skrócony czas obróbki termicznej. Urządzenia tego typu idealnie przygotowują mięso do dalszych etapów – smażenia, pieczenia czy duszenia. Spulchnione kotlety można przygotować znacznie szybciej niż sztuki mięsa, które nie zostały poddane procesowi nacinania. Urządzenia są także uniwersalne. Oznacza to, że kotleciarki sprawdzą się w przypadku mięsa wieprzowego oraz wołowego. Maszynki przygotują do dalszej obróbki steki, schab czy karkówkę.

Kotleciarka - do jakiego rodzaju mięsa się nadaje?

Kotleciarka to potoczna nazwa na urządzenie służące do rozbijania kotletów schabowych. Jednak sprzęt ten sprawdza się doskonale nie tylko w przypadku wieprzowiny. W zasadzie pozwala na obrabianie mięs różnego typu.

Kotleciarka nieoceniona jest przy mięsach twardych, o dość rozciągliwej konsystencji. Wymienić tutaj trzeba schab wieprzowy, steki czy karkówkę wołową. Urządzenie nie rozgniata włókien mięsa, ale je delikatnie nacina i zmiękcza. Zachowuje więc ono swoją pierwotną formę i w czasie smażenia nie ulega rozpadowi. Jeśli w lokalu wykorzystuje się także kurczaka czy indyka, dobrze jest zainwestować w dodatkowe wałki ugniatające. 

W jaki sposób działa klasyczna kotleciarka?

Kotleciarki są profesjonalnym sprzętem gastronomicznym. Pozwalają na zmiękczanie i spulchnianie mięsa, ale jednocześnie nie naruszają jego delikatnej struktury. W efekcie wszystkie przygotowane porcje mają taką samą wielkość i grubość. 

Mięso na samym początku trafia do górnego otworu wlotowego. Potem trafia do miejsca, w którym wałki tnące delikatnie je naciągają. Odbywa się wówczas spulchnianie, które można powtarzać wiele razy aż do uzyskania odpowiedniego efektu. Finalnie kotleciarka pozwala na uzyskanie idealnie rozbitych kotletów, które można poddawać dalszej obróbce. 

Dlaczego warto zainwestować w profesjonalną kotleciarkę?

Kotleciarki to urządzenia gastronomiczne, które mają wiele zalet. Najważniejsze z nich to:

1. Cicha praca - okazuje się, że kotleciarki są nawet 20 razy cichsze niż klasyczne tłuczki do mięsa. To bardzo ważne dla ogólnego komfortu pracy np. w małych kuchniach. W tym przypadku nie ma też ryzyka, że klienci lokalu usłyszą odgłos rozbijania mięsa.

2. Oszczędność czasu i energii - kotleciarki kilka razy skracają czas przygotowywania kotletów. Dodatkowo operowanie standardowym tłuczkiem do mięsa jest bardzo męczące. Dla porównania kotleciarka jest bardzo łatwa w obsłudze. Kotlety przygotowywane w ten sposób można marynować i poddawać je różnym rodzajom obróbki. 

3. Oszczędność pieniędzy - nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że kotlet po wyjściu z kotleciarki o wiele szybciej się smaży (nawet o 40%). To oczywiście oznacza mniejsze zużycie prądu lub gazu. Jednocześnie nie trzeba martwić się ubytkami wagowymi mięsa. Kotleciarka także i w tym zakresie wygrywa z klasycznym tłuczkiem do mięsa. 

4. Wysoka jakość mięsa - kotlety przygotowane przy pomocy kotleciarek są kruche i soczyste. Włókna i ścięgna są tutaj nacinanie, a nie miażdżone. Mięso zachowuje swoje soki i pozostaje pulchne. Smakuje doskonale i zawsze jest doskonale usmażone.

Sklep internetowy z urządzeniami dla gastronomii

W naszym sklepie internetowym przedstawiciele branży gastronomicznej znajdą wiele różnych modeli maszynek do zmiękczania mięsa. Są to zarówno modele ręczne, jak i elektryczne. Dzięki nim przygotujecie bez większego trudu setki kotletów dziennie. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Jak zawsze, służymy też profesjonalną radą i z chęcią wskażemy model maszynki, który spełni Wasze oczekiwania.

Jaką kotleciarkę warto wybrać do swojego lokalu?

Najważniejszą kwestią powinna być zawsze wysoka jakość wykonania urządzenia. Tymczasem wiele osób większą uwagę przywiązuje do funkcjonalności sprzętu. Kiepskiej jakości urządzenia szybko się psują i wymagają często kosztownej naprawy. 

Dla wielu osób duże znaczenie ma z pewnością wydajność kotleciarki, a więc szybkość rozbijania mięsa. Zazwyczaj parametr ten podawany jest w sztukach na godzinę. Najlepszej jakości kotleciarki w ciągu 60 minut są w stanie przygotować kilkaset kotletów. W dużych lokalach pozwala to na utrzymanie odpowiedniego tempa wydawania posiłków. W mniejszych restauracjach i barach można postawić na sprzęt nieco mniej wydajny. 

Kolejnym istotnym elementem jest powierzchnia robocza. Od niej w dużej mierze zależy wydajność urządzenia. Im większa jest powierzchnia robocza, tym więcej mięsa można rozbić w ciągu godziny. Wpływa to także na wielkość kawałków mięsa. Małe kotleciarki nie radzą sobie z dużymi stekami. 

Na końcu warto wspomnieć o łatwości utrzymania w czystości. Idealnie, gdy poszczególne elementy kotleciarki można wyjąć i dokładnie je umyć. Zachowanie w kuchni czystości to podstawa z punktu widzenia bezpieczeństwa gości.