Dlaczego my ?

Lider na rynku
od ponad 20 lat

Szybka dostawa

Autoryzowany serwis

Kompleksowe doradztwo

Atrakcyjne ceny

Jaka lodówka do gastronomii będzie najlepszym wyborem? Praktyczny poradnik

Jaka lodówka do gastronomii będzie najlepszym wyborem? Praktyczny poradnik

Blog 0 Comments

Właściwe przechowywanie gotowych dań i półproduktów jest kluczowe dla jakości serwowanych posiłków. Właśnie dlatego w przypadku lokali gastronomicznych należy zwrócić szczególną uwagę na wybór odpowiedniej lodówki. Warto jednak wiedzieć, że lodówka do gastronomii to nie lodówka z marketu, jakiej używa się w domach. Tak naprawdę jest to szeroka gama profesjonalnych urządzeń chłodniczych o różnym zastosowaniu. Jak zatem wybrać odpowiedni sprzęt? Czytaj dalej – w poniższym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie garść praktycznych podpowiedzi!

Jaka lodówka do gastronomii? Przegląd dostępnych rozwiązań

Na rynku dostępne są różne rodzaje urządzeń chłodniczych, które są używane w wielu branżach, w tym w gastronomii, handlu detalicznym i przemyśle spożywczym. Warto zwrócić szczególną uwagę na trzy urządzenia:

1. Szafa chłodnicza

Szafa chłodnicza to ogólne określenie na zamknięte jednostki chłodzące, które służą do przechowywania żywności lub innych produktów w kontrolowanej temperaturze.  Szafy chłodnicze mogą być dostosowane do przechowywania produktów chłodzonych lub mrożonych.

Szafy chłodnicze dla gastronomii to urządzenia dostosowane do pracy w wysokich temperaturach otoczenia, jakie bez wątpienia panują w kuchni. Są to niezawodne urządzenia stworzone do pracy ciągłej w użytku komercyjnym. Warto zwrócić uwagę na takie funkcjonalności jak filtr przeciwpyłkowy, samozamykające się drzwi wyposażone w zamek, zakres temperatur, pojemność i klasę energetyczną.

2. Witryna chłodnicza

Witryna chłodnicza to otwarta przestrzeń chłodząca, która służy do eksponowania produktów klientom. Jest to popularne rozwiązanie w sklepach spożywczych, cukierniach, kawiarniach czy lodziarniach. Do wyboru są witryny w formie nadstawek na blat oraz witryny wolnostojące. Warto zwrócić uwagę na takie parametry jak regulowane półki, dzięki którym dostosujesz witrynę do rodzaju przechowywanych produktów, oświetlenie LED, które pozwoli ładnie wyeksponować potrawy oraz łatwość otwierania pokrywy czy też drzwiczek. Warto zaznaczyć, że przeszklenie powinno być wykonane z mocnego szkła hartowanego, co zmniejsza ryzyko stłuczenia szyb.

3. Stół chłodniczy

Wygodne ustawienie blatu roboczego i łatwy dostęp do przechowywanych produktów sprawiają, że stoły chłodnicze są praktycznym elementem wyposażenia kuchni. Wiele modeli posiada wbudowane blaty robocze, co umożliwia przygotowywanie potraw bez konieczności przenoszenia się do innego miejsca w kuchni.

Stoły chłodnicze świetnie sprawdzają się jako przestrzeń do przyrządzania sałatek czy też pizzy. Dostępne są między innymi modele z nadstawką sałatkową, czyli witryną ekspozycyjną na sałatki oraz stoły z szufladami do przechowywania niezbędnych w pracy akcesoriów. Stół chłodniczy to miejsce na przechowanie produktów i przyrządów oraz miejsce do pracy i strefa ekspozycyjna gotowych wyrobów.

Najważniejsze parametry lodówek do gastronomii

Wybierając lodówkę do gastronomii, warto zwrócić uwagę na chłodzenie. Większość profesjonalnych urządzeń chłodniczych wyposażona jest w chłodzenie statyczne, czyli takie gdzie zimne powietrze opada na dół w sposób naturalny, wymuszając obieg powietrza. Niektóre jednak modele wyposażone są dodatkowo w wentylator, który aktywnie cyrkuluje powietrze wewnątrz chłodziarki, gwarantując bardziej równomierny rozkład temperatur w całym urządzeniu. Chłodzenie wymuszone skuteczniej schładza żywność, ponieważ wentylator sprawnie rozprowadza chłodne powietrze, eliminując straty temperatury. W ten sposób unika się miejsc o różnej temperaturze, co jest ważne zwłaszcza w przypadku przechowywania różnych rodzajów żywności. Jeśli zatem zastanawiasz się, jaka lodówka do gastronomii sprawdzi się najlepiej, to wybierz model z chłodzeniem wymuszonym.

Lodówki do gastronomii z organicznymi czynnikami chłodniczymi

Lodówki do gastronomii z czynnikiem chłodniczym typu propan (R-290) lub izobutan (R-600a) to modele, które korzystają z naturalnych, organicznych gazów jako czynników chłodzących. Oba te czynniki są węglowodorami parafinowymi i cieszą się rosnącym zainteresowaniem ze względu na swoje korzyści środowiskowe, zwłaszcza w kontekście ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Propan i izobutan są naturalnymi gazami chłodniczymi, które nie zawierają chloru ani fluoru. Mają niski potencjał ocieplenia (GWP), co oznacza, że mają minimalny wpływ na zmiany klimatu.

Podsumowując, lodówki do gastronomii to obszerna kategoria produktów o różnorodnych parametrach i przeznaczeniu. Wybierając urządzenie chłodnicze, zastanów się przede wszystkim nad tym, jak zamierzasz je użytkować – czy będzie to szafa chłodnicza do użytku w kuchni, czy może witryna, w której wyeksponujesz gotowe dania. Poszukując odpowiedniego dla siebie rozwiązania, koniecznie sprawdź, co przygotowaliśmy dla Ciebie w ofercie naszego e-sklepu. W naszym asortymencie czekają na Ciebie sprzęty o zróżnicowanych parametrach – z pewnością znajdziesz wśród nich lodówkę odpowiednią do specyfiki pracy Twojego lokalu.

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*