Nóż do chleba ze stali damasceńskiej DAMASCUS - KASUMI  | K-86025 TOM-GAST

Nóż do chleba ze stali damasceńskiej DAMASCUS - KASUMI | K-86025 TOM-GAST

812,73 zł
650,19 zł Brutto Zyskujesz 20%

528.61 zł Netto

Najniższa cena w okresie 30 dni przed promocją: 788,35 zł

: K-86025

Ilość

Nóż do chleba dedykowany jest do krojenia wszelkiego rodzaju pieczywa świeżego i chrupkiego. Dzięki ząbkowanemu ostrzu uzyskujemy kromki o pożądanej grubości bez konieczności ściskania pieczywa. Sprawdzi się również podczas porcjowania ciast i tortów.

Noże ze stali damasceńskiej są wykonywane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pięlegnowanym od 25-pokoleń przez mistrzów KASUMI.
Ostrze noży wykonane jest z wysokowęglowej nierdzewnej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 stopni Rockwella. Obie strony ostrza są zdobione tradycyjnym wykończeniem typowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali.
Każdy nóż ze stali damasceńskiej firmy KASUMI jest niepowtarzalnym arcydziełem tradycyjnej sztuki rękodzielniczej.
Wyposażony w bardzo wygodną rękojeść z twardego drewna pakka, fenomenalnie ostry jest wyjątkowym narzędziem, które możemy używać w naszej kuchni.

Noże KASUMI są produkowane w mieście SEKI położonym w środkowej Japonii słynącym z wytwarzania najwyższej jakości noży. Tradycja produkcji noży, a wcześniej mieczy sięga XIII wieku kiedy to sławny mistrz Motoshige przeniósł się do Seki gdzie wytwarzał najwyższej jakości miecze pożądane w całej Japonii. Region ten był idealnym miejscem za sprawą odpowiedniej jakości ziemi do temperowania ostrzy, dostępu do węgla drzewnego, czystej wody i bliskości dwóch rzek. Unikalna metoda hartowania ostrza gwarantująca niezwykłą jakość i wysokie walory estetyczne sprawiały, że miecze z Seki były ulubionymi mieczami samurajskimi. Przekazywany z pokolenia na pokolenie mistrzowski kunszt jest nadal kultywowany, a noże KASUMI bez wątpienia mogą być nazywane specjalnością SEKI.

Cechy produktu

  • ostrze: stal damasceńska
  • 32 warstwy stali skuwanej na gorąco
  • twardość stali 59-60 HRC
  • ząbkowane ostrze zdobione dwustronnie tradycyjnym wykończeniem
  • bardzo wysoka ostrość noża
  • rękojeść: twarde drewno pakka
  • lekki
  • wygodny w użytkowaniu
  • długość całkowita: 39 cm
  • waga: 235 g
  • zalecane mycie ręczne
Materiał:
stal damasceńska
Linia:
Damascus
Kraj produkcji:
Japonia
Długość (cm):
25
 

K-86025

Obejrzane

Masz pytanie ?

Zadzwoń
33 853 48 05

Jesteśmy do Twojej dyspozycji
od poniedziałku do piątku
8:00 - 17:00
oraz w soboty
10:00 - 13:00

Proponowane produkty