Napisz do nas:
0,00 zł
Nóż japoński Sashimi dł. 21 cm stal damasceńska DAMASCUS - KASUMI | K-85021 TOM-GAST
770.16 zł Netto
Sashimi zwane także yanagiba to specjalistyczne jednostronnie ostrzone noże dedykowane do ryb. Po mimo dużych rozmiarów, nóż zapewnia niezwykłą precyzję cięcia. Świetnie sprawdzi się zarówno przy porcjowaniu jak i oskórowywaniu. Należy pamiętać że ze względu na specyficzny kształt ostrza- mogą się nim posługiwać jedynie osoby praworęczne. Aby zachować legendarną ostrość i nie uszkodzić bardzo cienkiego ostrza- zaleca się aby unikać siekania lub krojenia twardych produktów.
Noże ze stali damasceńskiej są wykonywane zgodnie z kunsztem wytwarzania noży pięlegnowanym od 25-pokoleń przez mistrzów KASUMI.
Ostrze noży wykonane jest z wysokowęglowej nierdzewnej stali VG-10 utwardzonej do poziomu C59-60 stopni Rockwella. Obie strony ostrza są zdobione tradycyjnym wykończeniem typowym dla stali damasceńskiej uzyskanym poprzez skuwanie na gorąco i zawijaniu na ostrzu 32 warstw stali.
Każdy nóż ze stali damasceńskiej firmy KASUMI jest niepowtarzalnym arcydziełem tradycyjnej sztuki rękodzielniczej.
Wyposażony w bardzo wygodną rękojeść z twardego drewna pakka, fenomenalnie ostry jest wyjątkowym narzędziem, które możemy używać w naszej kuchni.
Noże KASUMI są produkowane w mieście SEKI położonym w środkowej Japonii słynącym z wytwarzania najwyższej jakości noży. Tradycja produkcji noży a wcześniej mieczy sięga XIII wieku kiedy to sławny mistrz Motoshige przeniósł się do Seki gdzie wytwarzał najwyższej jakości miecze pożądane w całej Japonii. Region ten był idealnym miejscem za sprawą odpowiedniej jakości ziemi do temperowania ostrzy, dostępu do węgla drzewnego, czystej wody i bliskości dwóch rzek. Unikalna metoda hartowania ostrza gwarantująca niezwykłą jakość i wysokie walory estetyczne sprawiały że miecze z Seki były ulubionymi mieczami samurajskimi. Przekazywany z pokolenia na pokolenie mistrzowski kunszt jest nadal kultywowany a noże KASUMI bez wątpienia mogą być nazywane specjalnością SEKI.
Cechy produktu
- ostrze: stal damasceńska
- 16 warstw stali skuwanej na gorąco
- twardość 59-61 HRC
- ostrze wykuwane i ostrzone tylko z jednej strony
- dedykowany dla osób praworęwcznych
- bardzo wysoka ostrość noża
- wygodna rękojeść wykonana z twardego drewna pakka
- długość całkowita: 34,5 cm
- waga: 210 g
- należy myć ręcznie
Obejrzane
Masz pytanie ?
Zadzwoń
33 853 48 05
Jesteśmy do Twojej dyspozycji
od poniedziałku do piątku
8:00 - 17:00
oraz w soboty
10:00 - 13:00