Dlaczego my ?

Lider na rynku
od ponad 20 lat

Szybka dostawa

Autoryzowany serwis

Kompleksowe doradztwo

Atrakcyjne ceny

Jakie garnki wybrać do gastronomii? Wskazówki, które warto znać

Jakie garnki wybrać do gastronomii? Wskazówki, które warto znać

Blog 0 Comments

Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie jakiegokolwiek punktu gastronomicznego bez odpowiednich garnków. Pomimo automatyzacji wielu procesów garnki wciąż są podstawowym wyposażeniem. Te użytkowane w lokalach powinny charakteryzować się jednak pewnymi cechami. Warto zatem wiedzieć, jakie garnki do gastronomii wybrać, aby ułatwić i przyspieszyć pracę oraz zadbać o jakość serwowanych potraw. Tej właśnie kwestii przyglądamy się w naszym dzisiejszym artykule. Czytaj dalej i dowiedz się, jak wybrać odpowiednie dla siebie wyposażenie.

Garnki do gastronomii o różnych pojemnościach

Wybierając garnki, przede wszystkim zadbaj o różnorodność i wybierz różne pod względem pojemności warianty, które sprawdzą się do przyrządzania różnych potraw. Dostosuj rozmiar garnków do specyfiki dań, jakie najczęściej serwujesz. Posiadanie garnków o różnych pojemnościach pozwala na elastyczność i przygotowywanie różnych ilości potraw, w zależności od aktualnego zapotrzebowania. W każdej profesjonalnej kuchni znaleźć się powinny:

garnki głębokie – do gotowania zup, sosów, warzyw,

garnki do duszenia – przeznaczone do przyrządzania mięs duszonych czy też dań wymagających długiego gotowania w sosie,

garnki płaskie o szerokim dnie – do przyrządzania na przykład risotto i dań, które wymagają równomiernego rozprowadzania ciepła,

rondle – do przygotowywania sosów czy też gotowania na parze.

Nie zapomnij także o akcesoriach. Wybierz pokrywki o różnych wielkościach, które zatrzymają ciepło i przyspieszą gotowanie. Spośród innych przydatnych gadżetów warto wspomnieć o wkładach do gotowania makaronu, pierogów czy też kopytek, które zastępują durszlak i ułatwiają odcedzanie, a także o wkładach do gotowania na parze, które można piętrować i wykorzystać do gotowania różnych potraw w tym samym czasie. Ciekawą opcją są również wkłady do gotowania ziemniaków oraz garnki z sitkami do gotowania szparagów.

Duże garnki dla profesjonalistów

Jak już wiesz, warto zadbać o wyposażenie kuchni w garnki o różnych pojemnościach, co pozwoli na gotowanie różnorodnych potraw. Nie można jednak zapomnieć o dużych garnkach do profesjonalnego gotowania. O ile dużym garnkiem na użytek domowy jest garnek o wielkości maksymalnie kilkunastu litrów, tak w gastronomii największe garnki sięgają kilkudziesięciu litrów, choć dostępne są także takie, które przekraczają sto litrów. W takich garnkach bez problemu przygotujesz 50 lub więcej porcji zupy dla klientów stołówki czy też restauracji.

Jakie garnki wybrać do gastronomii – emaliowane, aluminiowe czy ze stali nierdzewnej?

Garnki emaliowane to klasyczne rozwiązanie. Emalia zapobiega przywieraniu potraw do dna, co ułatwia mycie garnka. Ponadto jest odporna na reakcje z kwasami zawartymi w niektórych potrawach. Warto jednak pamiętać, że niektóre garnki emaliowane nie są przeznaczone do stosowania na bardzo wysokich temperaturach. Są dobre dla potraw, które mogą przylegać do dna garnka, takich jak sosy czy dania jednogarnkowe. Warto także wiedzieć, że garnki emaliowane nadają się wyłącznie do stosowania na kuchenkach gazowych.

Kolejna propozycja to garnki aluminiowe, które szybko się nagrzewają, co korzystnie wpływa na czas gotowania. Garnki aluminiowe są lekkie i solidne, a więc z pewnością posłużą bardzo długo. Nowoczesne garnki z aluminium mają specjalne powłoki, które stanowią barierę między aluminium a żywnością i zapobiegają wydzielaniu się glinu, który jest pierwiastkiem powszechnie występującym w aluminium. Są to powłoki zapobiegające przywieraniu żywności, co sprawia, że pomimo szybkiego nagrzewania trudniej jest przypalić w takich garnkach jedzenie.

Ostatnią i najciekawszą propozycją są garnki ze stali nierdzewnej, czyli materiału odpornego na korozję i uszkodzenia mechaniczne, co gwarantuje długotrwałe użytkowanie. Co ciekawe, garnki stalowe nie mają żadnych powłok wewnętrznych, a więc nie wymagają specjalnych narzędzi i przyborów, ponieważ nie ma ryzyka zdarcia lub zniszczenia powierzchni. Ponadto stal nierdzewna jest trwała i odporna na korozję, co sprawia, że wykonane z niej garnki są długowieczne. Garnki takie nie reagują chemicznie z żywnością ani nie zmieniają smaku potraw i nadają się do gotowania na bardzo wysokich temperaturach. Nowoczesne garnki stalowe mają grube dno kapsułowe, które zapewnia dobre rozprowadzanie ciepła i zmniejsza ryzyko przypalenia potrawy. Dzięki ściankom z grubej stali garnki absorbują ciepło i dobrze utrzymują temperaturę podczas gotowania.

Podsumowując, jeśli nie wiesz, jakie garnki do gastronomii wybrać, to pamiętaj, aby dostosować ich rodzaj do potraw, jakie serwujesz i przyrządzasz na co dzień. Postaw na jakość – wybieraj garnki z solidnych materiałów, dostosowanych do intensywnej i długotrwałej eksploatacji. W poszukiwaniu odpowiednich zapraszamy Cię do naszego e-sklepu. Przygotowaliśmy naprawdę szeroką ofertę dedykowanych gastronomii garnków, w której na pewno znajdziesz idealne wyposażenie do swojego lokalu.

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*