Dlaczego my ?

Lider na rynku
od ponad 20 lat

Szybka dostawa

Autoryzowany serwis

Kompleksowe doradztwo

Atrakcyjne ceny

Bemar – co to jest i jak możesz wykorzystać go w swoim lokalu? Wyjaśniamy

Bemar – co to jest i jak możesz wykorzystać go w swoim lokalu? Wyjaśniamy

Blog 0 Comments

Zbyt niska temperatura psuje smak niektórych potraw. Gość, który spróbował zimnego, a przez to już niekoniecznie dobrego jedzenia, na pewno nie wróci zbyt szybko do Twojego lokalu. Co gorsza, wieść o słabej jakości dań może prędko roznieść się po okolicy, psując tym Twoją renomę. To zaś może przynieść Ci poważne straty finansowe. Pod żadnym pozorem nie możesz do tego dopuścić. Na szczęście współczesna branża gastronomiczna oferuje skuteczne rozwiązanie problemu stygnących potraw. Mowa tu o bemarze. Czym jest i jak działa? Tego dowiesz się z naszego dzisiejszego artykułu.

Bemar – co to takiego?

Są dania, które słyną z tego, że doskonale smakują na zimno i pod żadnym pozorem nie należy ich podgrzewać. Istnieje też druga grupa potraw – te, które należy podawać wyłącznie na gorąco. Inaczej są po prostu niesmaczne. Jak jednak utrzymać odpowiednią temperaturę jedzenia w momencie, gdy musimy wydać kilkadziesiąt porcji jednocześnie? Przecież utrzymanie ciepła poszczególnych części dania wydaje się czymś niemożliwym. Na szczęście rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej, a to wszystko dzięki bemarom. Czym właściwe są?

Bemar wyglądem przypomina nieco wannę, która wyposażona jest w swój własnym system grzewczy. Zazwyczaj zrobiony jest ze stali nierdzewnej. Służy do podtrzymywania odpowiedniej temperatury potraw przez dłuższy czas. Jest niezbędnym urządzeniem wszędzie tam, gdzie karmi się zbiorowo. Bemary doskonale sprawdzą się więc w restauracjach, hotelach, barach samoobsługowych, stołówkach czy cateringu. Urządzenie zaczęło być używane w drugiej połowie XX w. Jest to więc dość młody wynalazek. Jego nazwa pochodzi od francuskiego słowa bain-marie, co oznacza kąpiel wodną.

Na jakiej zasadzie działa bemar?

Zasadę działania bemara można porównać do termosu. Między zewnętrznymi a wewnętrznymi ściankami urządzenia znajduje się woda lub powietrze, które podgrzewane są do odpowiedniej temperatury. Dzięki mechanizmowi grzewczemu można ją dowolnie regulować i podtrzymać na odpowiednim poziomie. A co ma to wspólnego z żywnością? Uprzednio przygotowane potrawy umieszcza się najpierw w specjalnych pojemnikach gastronomicznych GN. Następnie naczynie wkłada się do bemaru. Pojemnik często przykrywany jest także dedykowaną pokrywką. Taki sposób przechowywania potraw zabezpiecza je przed wystygnięciem. Mechanizm grzewczy urządzenia pozwala na utrzymanie odpowiedniej temperatury posiłków nawet wtedy, gdy pokrywa jest często otwierana.

Wszystko to sprawia, że bemary są wprost niezbędne w takich miejscach jak restauracje, hotele, bary samoobsługowe czy stołówki. Mogą być też bardzo przydatne podczas organizacji cateringu czy bufetu. Mówiąc krótko – jeśli jesteś właścicielem lokalu gastronomicznego, lepiej zainwestuj w dobrej jakości bemary. Ich szeroką ofertę możesz znaleźć chociażby w asortymencie naszego sklepu. Bądź pewien, że nie pożałujesz tej decyzji!

Poznaj rodzaje bemarów gastronomicznych

Zanim jednak udasz się na zakupy, dokładnie przemyśl, jakiego rodzaju urządzenia będziesz potrzebować. Bemary dzielą się bowiem na kilka typów. Aby ułatwić Ci podjęcie decyzji, przygotowaliśmy dla Ciebie ich krótką klasyfikację.

Podział ze względu na system grzewczy

Jednym z głównych wyróżników jest rodzaj systemu grzewczego. Pierwszym typem jest bemar elektryczny, który wyposażony jest w system grzałek i termostat. Elektryczny sterownik pozwala precyzyjnie określić temperaturę, w której utrzymany zostanie posiłek. Kolejnym rodzajem jest bemar gazowy. Zamiast grzałek posiada on palniki. Zasilany jest gazem ziemnym lub propanem-butanem. Ten typ urządzenia sprawdza się doskonale nawet w plenerze, gdzie dostęp do elektryczności jest zwykle utrudniony.

Podział ze względu na konstrukcję

Innym podziałem tych urządzeń jest ten ze względu na konstrukcję. Wyróżniamy tu trzy rodzaje bemarów: jezdny, nastawny oraz wolnostojący. Pierwszy z wymienionych typów jest bez wątpienia najbardziej funkcjonalny. Bemar jezdny przybrał bowiem formę mobilnego wózka na skrętnych kółkach. Umożliwia to bezproblemowy transport posiłków na terenie całego budynku, lokalu czy do stolików. Drugi typ – bemar nastawny – to praktyczne urządzenie o niewielkich rozmiarach. Nie posiada nóg, dzięki czemu możliwe jest ustawienie go bezpośrednio na stole czy ladzie. Jego największą zaletą jest pełna swoboda przenoszenia. Urządzenie można bowiem postawić w dowolnym miejscu wedle potrzeb. Trzeci typ to bemar stacjonarny. Jak sama nazwa wskazuje, nie służy on do transportowania potraw. Ze względu na obecność nóg nie da się go postawić na stole. Urządzenie stawia się w miejscu stałego wydawania potraw, gdzie nie jest potrzebna mobilność. Doskonale sprawdzi się więc we wszelkiego typu bufetach, barach samoobsługowych czy restauracjach.

Jesteś zainteresowany zakupem bemaru gastronomicznego do swojego lokalu? W takim razie gorąco zachęcamy Cię do zapoznania się z ofertą sklepu Gastromix! Jesteśmy przekonani, że znajdziesz u nas urządzenie, które sprosta wszystkim Twoim potrzebom i oczekiwaniom.

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*