Dlaczego my ?

Lider na rynku
od ponad 20 lat

Szybka dostawa

Autoryzowany serwis

Kompleksowe doradztwo

Atrakcyjne ceny

Gdzie sprawdzi się kotleciarka - maszynka do rozbijania mięsa?

Gdzie sprawdzi się kotleciarka - maszynka do rozbijania mięsa?

Blog 0 Comments

Większość osób w warunkach domowych mięso rozbija przy pomocy ręcznego tłuczka, aby uzyskać kotlety odpowiedniej grubości. Jednak w lokalach gastronomicznych czy firmach cateringowych proces ten jest zazwyczaj zmechanizowany. Trudno jest bowiem ręcznie przygotować kilkaset czy kilka tysięcy kotletów. Z pomocą przychodzi w tym przypadku kotleciarka - maszynka do rozbijania mięsa. 

Jak działa kotleciarka, czyli maszynka do rozbijania mięsa?

Kotleciarka to profesjonalne urządzenie gastronomiczne służące do zmiękczania mięsa, ale bez naruszania jego struktury. Z pomocą stekownicy możliwe jest szybkie nacinanie przygotowanych wcześniej płatów mięsa. Każda porcja dzięki temu zyskuje odpowiednią wielkość i grubość. 

Mięso w tym przypadku trafia do górnego otworu wlotowego, a potem przesuwane jest w dół. Tam wałki tnące naciągają je w delikatny sposób. Odbywa się również spulchnianie mięsa, które można powtarzać wiele razy, aż do uzyskania odpowiedniej struktury. Efektem jest idealnie rozbity kotlet, który można poddać dalszej obróbce. 

Do jakiego rodzaju mięsa nadaje się kotleciarka?

Kotleciarka, a więc maszynka do rozbijania mięsa, zazwyczaj utożsamiana jest z przygotowywaniem mięsa na kotlety schabowe. Rzeczywiście to schab jest na ogół rozklepywany za pomocą kotleciarki. Jednak urządzenie to nadaje się również do rozbijania innego typu mięsa. 

Nie da się ukryć, że kotleciarka najlepiej sprawdza się w przypadku twardych mięs o dość rozciągliwej konsystencji. Mowa tutaj o stekach, wieprzowym schabie czy karkówce wołowej. Jest to maszyna, która nie rozgniata włókien mięsa, ale delikatnie je nacina i zmiękcza. Nie traci ono tym samym swojej pierwotnej formy i w czasie smażenia się nie rozpada. Jednak do obróbki kurczaka czy indyka są już potrzebne zamienne wałki ugniatające. 

Kiedy warto zainwestować w kotleciarkę - maszynkę do rozbijania mięsa?

Oczywiście kotleciarka musi się znaleźć w każdym miejscu, w którym każdego dnia przygotowywane są duże ilości dań mięsnych - steków, bitków, kotletów. To urządzenie pozwala zaoszczędzić sił i czas, bo mięso rozbijane jest w tym przypadku znacznie sprawniej, szybciej. Kotleciarka przy okazji podnosi walory smakowe mięsa po zakończonej obróbce cieplnej.

Maszynki do rozbijania mięsa dostępne w sprzedaży pracują bardzo cicho i wcale nie są trudne w obsłudze. Najlepsze modele wykonywane są ze stali nierdzewnej. Dlatego nie sprawiają większych problemów w zakresie utrzymania w czystości. Posiadają specjalne zabezpieczenia, co czyni je urządzeniami bezpiecznymi w użytkowaniu. Kotleciarki są na co dzień wykorzystywane w firmach cateringowych i lokalach gastronomicznych różnego rodzaju. 

Kotleciarka i jej największe zalety

Nie da się ukryć, że kotleciarki, a więc maszynki do rozbijania mięsa, mają całkiem sporo zalet.

Przede wszystkim są to urządzenia zaskakująco ciche. Pod tym względem wypadają znacznie lepiej niż tradycyjne tłuczki ręczne. Ma to spore znaczenie dla ogólnego komfortu pracy w kuchni. Dodatkowo dzięki temu można mieć pewność, że goście restauracji nie będą słyszeć dochodzących z zaplecza odgłosów rozbijania kotletów. 

Dzięki kotleciarkom czas przygotowywania kotletów jest nawet pięć razy krótszy niż w przypadku standardowych tłuczków. Dodatkowo obsługa tej maszyny jest łatwa i przyjemna, co jest ogromnie ważne dla samych kucharzy i pomocy kuchennych. Kotlety przygotowane w ten sposób szybciej poddają się procesowi marynowania. Dzięki kotleciarkom czas obróbki termicznej mięsa również ulega skróceniu i to aż o 40%. To oznacza oczywiście niższe zużycie energii elektrycznej czy gazu. Mniejszy jest też ubytek wagowy mięsa.

Na końcu trzeba wspomnieć o tym, że kotlet przygotowany w ten sposób jest zawsze kruchy i soczysty. Jego włókna i ścięgna są bowiem nie miażdżone, a nacinane. Mięso nie traci swoich naturalnych soków i pozostaje pulchne. Jego walory smakowe pozostają na wysokim poziomie. Taki kotlet ma zawsze równą grubość, co ułatwia jego smażenie.

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*